Peelingi chemiczne

RETISES CT YELLOW PEEL
Nowoczesny peeling o wysokim stężeniu czystego retinolu, propionianu retinylu i witaminy C w jej najbardziej stabilnej postaci. Zabieg działa silnie depigmentująco, złuszczająco, ujędrniająco (zwiększa gęstość skóry) oraz pobudza procesy odnowy w głębszych warstwach naskórka. Retinol zmniejsza i rozjaśnia plamy regulując proliferację i ruchomość melanocytów, wygładza skórę, spłyca zmarszczki. Znacznie zwiększa poziom nawilżenia skóry na skutek zwiększonej syntezy kwasu hialuronowego, czynnika NMF kolagenu i ceramidów. Skóra odzyskuje zdrowy, promienny wygląd, jest odżywiona i widocznie odmłodzona.

Zabieg jest całkowicie bezbolesny, skóra nie jest podrażniona, zaczerwieniona. Na drugą/ trzecią dobę rozpoczyna się złuszczanie naskórka podczas którego nie należy stosować makijażu. Podczas złuszczania nie należy zrywać odchodzącego naskórka.

Wskazania:
- hiperpigmentacja,
- fotostarzenie,
- melasma,
- zamrszczki,
- utrata sprężystości skóry.

LACTIPEEL Kwas mlekowy
Kwas mlekowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów (AHA), o działaniu złuszczającym, nawilżającym i przeciwstarzeniowym. W naturze kwas ten występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach.
Kwas mlekowy występuje w dwóch formach optycznych L i D, z których tylko forma L-kwasu mlekowego posiada biologiczną aktywność i jest naturalnym składnikiem skóry i włosów. Jest on jedną z głównych składowych NMF- naturalnego czynnika nawilżającego, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.
Właściwości kwasu mlekowego były nieświadomie wykorzystywane i doceniane już od dawnych czasów, w postaci mlecznych kąpieli i nacierania skóry zsiadłym mlekiem. Wówczas jeszcze nie wiedziano, że efekt gładkiej i nawilżonej skóry to zasługa kwasu mlekowego obecnego w mleku.

Właściwości i działanie kwasu mlekowego:
- zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych; skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne,
- reguluje odnowę komórkową skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek,
- tylko forma kwasu L-mlekowego stymuluje produkcję ceramidów w skórze, dzięki czemu wpływa na uszczelnienie bariery lipidowej naskórka, zmniejsza utratę wody ze skóry (obniża TEWL - przeznaskórkową utratę wody) i sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna,
- pomocny w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych,
- dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników, jest pomocny przy trądziku,
- polecany także do pielęgnacji ciała i skóry włosów, pomocny w przypadku rogowaceniskóry,
- naturalny konserwant i regulator pH.

Wskazania do zabiegu:

  • skóra pozbawiona owalu twarzy, atroficzna (zanikowa), pozbawiona jędrności,
  • zmarszczki,
  • rozstępy,
  • blizny potrądzikowe,
  • nawracająca i uporczywa suchość skóry,
  • duże, rozszerzone pory,
  • rogowacenie okołomieszkowe,
  • wszelkiego rodzaju hiperpigmentacje, przebarwienia i plamy (pozapalne, posłoneczne, potrądzikowe).


MANDELAC Kwas migdałowy
Kwas migdałowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów(AHA), o działaniu złuszczającym, antybakteryjnym i przeciwstarzeniowym. W naturze kwas ten występuje w gorzkich migdałach , z których to w wyniku kontrolowanej hydrolizy otrzymuje się kwas migdałowy stosowany zarówno w kosmetyce, jak i farmacji. Jest to kwas AHA o podwójnym kierunku działania. Z jednej strony zgodnie z typowymi właściwościami kwasów AHA, reguluje odnowę komórkową, złuszczając wierzchnie warstwy naskórka, tym samym poprawia strukturę i koloryt skóry oraz działa przeciwzmarszczkowo, z drugiej strony wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki temu łagodzi stany zapalne skóry, goi wypryski i zmiany trądzikowe. Jest to kwas AHA, który najsilniej stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze.
Dzięki większej wielkości cząsteczek oraz działaniu łagodzącemu, kwas migdałowy jest lepiej tolerowany, nawet przez wrażliwe cery naczynkowe. W porównaniu z kwasem glikolowym nie powoduje podrażnienia, zaczerwienienia, silnego łuszczenia skóry oraz przebarwień pozapalnych. Z tego powodu peelingi kwasem migdałowym są polecane przez cały rok, również latem, jednak to nie oznacza, że podczas stosowania produktów z kwasem migdałowym ochrona przeciwsłoneczna nie jest wymagana. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów z kwasami AHA, podczas kuracji kwasem migdałowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji.

Wskazania i działanie kwasu migdałowego:
- wygładzenie powierzchownych zmarszczek,
- aktywacja produkcji kwasu hialuronowego, kolagenu i elastyny, ujędrnienie skóry, poprawa owalu twarzy,
- rozjaśnienie przebarwień posłonecznych, pozapalnych, piegów,
- delikatność działania, brak silnych podrażnień, łuszczenia i zaczerwienienia skóry podczas kuracji,
- zapobiega pojawianiu się stanów zapalnych, działanie przeciwbakteryjne i regulujące.

Kwas pirogronowy
W naturze jest obecny w jabłkach, sfermentowanych owocach i occie. Ze względu na działanie keratolityczne, seboregulacyjne oraz przeciwdrobnoustrojowe jest szczególnie wskazany w leczeniu trądziku w każdej jego odmianie. Kwas pirogronowy zastosowany w większym stężeniu i pozostawiony na dłuższy okres czasu   powoduje penetrację na poziomie warstwy brodawkowatej skóry właściwej. Na poziomie naskórka kwas pirogronowy działa przeciwzaskórnikowo, rozjaśnia, poprawia koloryt skóry, działa antybakteryjnie i zmniejsza grubość warstwy rogowej.
 
Na poziomie skóry właściwej pobudza do produkcji kolagenu i elastyny czyli włókien odpowiedzialnych za młody wygląd skóry. Kwas pirogronowy działa sebostatycznie czyli hamuje nadmiar wydzielania sebum. Jest to bardzo ważne zwłaszcza u osób z cerą tłustą i trądzikową. Taki kwas to świetna alternatywa dla świecącej się i zanieczyszczonej skóry, ponieważ nadmiar sebum to idealne środowisko do rozwoju wielu bakterii, szczególnie tych odpowiedzialnych za  zmiany trądzikowe.
W przeciwieństwie do innych zabiegów przeciwtrądzikowych złuszczanie przebiega bez efektu wysuszenia, ponieważ kwas pirogronowy hydrolizuje w kwas mlekowy – o właściwościach nawilżających, tworząc na skórze film chroniący ją przed odwodnieniem.

Wskazania do zabiegu:
- trądzik zaskórnikowy, krostkowy, torbielowaty,
- hiperkeratoza, hiperpigmentacje pozapalne,
- łojotokowe zapalenie skóry,
- blizny potrądzikowe.

GLICOPEEL Kwas glikolowy
Należący do alfa-hydroksykwasów kwas glikolowy to jedna z substancji najczęściej stosowanych do peelingu powierzchniowego. Wywołuje on szereg zmian w naskórku i w warstwie brodawkowatej skóry właściwej.
Zabieg powoduje wymianę skóry poprzez stymulację namnażania się komórek naskórka, niszcząc poszczególne warstwy dotknięte zaburzeniami.
Po serii zabiegów zauważalne są zmiany w skórze – naprawa fotouszkodzeń, przyrost włókien kolagonowych, wzrost poziomu GAG w skórze właściwej. Kwas glikolowy dobrze rozpuszcza się w wodzie i posiada niewielką cząsteczkę, co zwiększa jego zdolność penetracji.

Wskazania:
- starzenie się skóry,
- hiperpigmentacja,
- trądzik zaskórnikowy, grudkowy, krostkowy o niewielkim nasileniu,
- rewitalizacja skóry.

AZELAC PEEL SYSTEM Kwas azelainowy
Kwas azelainowy charakteryzuje się właściwościami seboregulacyjnymi, normalizującymi proces keratynizacji, bakteriostatycznymi, neutralizującymi działanie reaktywnych form tlenu oraz regulującymi pigmentację skóry.
Efekt wybielenia skóry uzyskiwany jest w wyniku hamującego działania na tyrozynazę, enzymu biorącego udział w tworzeniu melaniny. Właściwość ta jest wykorzystywana w leczeniu plam hiperpigmentacyjnych. Leczenie cery trądzikowej i rumienia wspierane jest przez działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne kwasu.

Wskazania:
- trądzik pospolity,
- trądzik różowaty z wykwitami,
- cera naczyniowa,
- przebarwienia pozapalne
- łojotokowe zapalenie skóry